środa, 20 sierpnia 2014

Nadwrażliwość zębów część 1

Znasz te reklamy: bolące zęby podczas jedzenia lodów, picia gorącej herbaty????? A może Twoje zęby bolą kiedy wieje zimny wiatr i chcesz złapać oddech...lub nie możesz znieść oczyszczania zębów z kamienia (skalingu) ultradźwiękowym urządzeniem bez znieczulenia????

Nadwrażliwość zębów.

Bardzo ważne dla zapobiegania nadwrażliwości zębowej jest kontrola tego co jemy codziennie - i w jakich ilościach.
Wszelkie owocowe diety: duże ilości zjadanych pomarańczy, grejpfrutów, cytryn, jabłek mogą powodować nadwrażliwość zębów z powodu zawartych w nich kwasów. To oczywiście dotyczy także wszelkich owocowych soków, lemoniad, sosów winegret.




                                                                     źródło: frisco.pl


 Pisałam już o sztucznych owocowych herbatach z dodatkiem kwasu cytrynowego, glukozy lub innych cukrów, napojach gazowanych, energy drinkach i smakowych wodach.....czasem przyczyną wrażliwości pojedynczego zęba może być sztucznie "wędzona" wędlina....ba! taka wędlina w połączeniu z inną chemią może spowodować ból zęba. Jeśli czynnik sprawczy działa w dłuższym czasie może doprowadzić do jego obumarcia.

Zwracajcie uwagę na to co jecie, bo ma to wpływ na stan waszych zębów.

Jest to szczególnie ważne jeśli niedawno przeszliście leczenie próchnicy, leczenie endodontyczne (kanałowe) zębów, wybielanie. Dieta może mieć związek z przedłużającymi się dolegliwościami bólowymi zęba lub zębów!

Warto czytać skład produktów które kupujemy i jemy i mieć świadomość, że ból zęba nawet po wizycie u stomatologa może zależeć od aktualnej Waszej diety.

Pozdrawiam
Joaśka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz